Berätta inte om dina mål

För några veckor sedan delade vi på produktivitetsbloggen med oss av sex tips för att hålla nyårslöftet. Ett av dem var att berätta om sitt löfte. Tanken är att om du berättar för andra om dina mål får du en social press på dig och sannolikheten för att du håller löftet och når målet blir större.

Det låter ju logiskt, men det har bevisligen inte stöd i forskning. Tydligen är det bättre att hålla sina mål för sig själv. När du berättar om ditt mål för andra och de uppmuntrar dig att genomföra det får du den där mysiga känslan av att vara ett steg närmre ditt mål. Motivationen att sträva efter målet sjunker och så gör också sannolikheten att nå målet.

Istället bör du alltså hålla målet för dig själv. Om du måste berätta om det för någon gör det på ett sånt sätt att du inte får den där mysiga känslan. ”Nästa år tänkte jag åka vasaloppet. Jag kommer behöva träna mycket men om jag inte gör det klipper jag din gräsmatta hela sommaren” kan ju vara ett sätt att dela med sig av sina målsättningar till en vän.

För dig som tycker att vi kommer med dubbla budskap (det gör vi) kan du kolla på videon nedan och bilda dig en egen uppfattning.

Annons: