7 tips för att ställa de rätta frågorna

Det finns inga dåliga frågor, bara dåliga svar brukar det heta. Men om du är intresserad av bra svar kan det ju  vara en bra idé att ställa bra frågor.
Här kommer sju konkreta tips som hjälper dig att vässa din frågeförmåga.
 

1. Ställ öppna frågor

Istället för att fråga ”Är det så här?”, fråga ”Hur är det här?”. Frågor som bara kan svaras med ja eller nej kommer förmodligen svaras med ja eller nej. Med öppna frågor får du mer ut av svaret och förmodligen uppslag till fler följdfrågor.

2. Klargör antaganden

Alla har vi förutfattade meningar. Genom att ställa frågor om vilka de kan vara kan du bygga en gemensam grund att stå på för dig och din samtalspartner, utan irrelevanta antaganden.

3. Skaffa dig hela bilden

”Är det kanske tvärtom?” är inte en så dum fråga. Ofta tror man att man har hela bilden när man agerar och fattar beslut. Det kan vara bra att ställa motfrågor som vänder på perspektiven och belyser samtalsämnet från ett annat håll.

4. Ställ följdfrågor

För utom det självklara ”varför?” funkar ”hur då?”, ”hur menar du nu?” och ”kan du utveckla det där?”. Ofta tar det fyra till fem följdfrågor innan man når pudelns kärna.

5. Var inte rädd för pinsamma tystnader

Folk har en tendens att vilja fylla tystnader. Genom att inte ställa någon ny fråga kan du få den du frågar att fortsätta svara och prata mer. Kanske till och med säga mer än vad hen borde.

6. Få folk att fatta genom att fråga

Redan den gamla greken Sokrates fattade att det bästa sättet att få någon att förstå något var genom samtalet. Att fråga något istället för att berätta om hur något är kan göra att ljus går upp snabbare och lyser klarare hos din samtalspartner.

7. Klargör skillnaden mellan fakta och spekulation

Genom att ställa kontrollfrågor som ”Vet du att det är så?”, ”Skulle du kunna plocka fram källan till det där?” kan du tydliggöra när det är konkreta fakta du får till svar eller rena gissningar. Inte för att det ena skulle vara sämre än det andra, men det kan ju vara bra att veta vad som är vad.
Men det allra viktigaste tipset är nog att ivrigt ställa frågor för den som inte frågar får heller inga svar. Har du frågor om frågor, eller kanske svar? Fyll gärna kommentarsfältet med välformulerade frågor.
Annons:

En tanke om “7 tips för att ställa de rätta frågorna

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>