7 sätt att få kontroll över dina kablar

Vi går mer och mer mot en trådlöst samhälle, men ibland kan jag känna att det inte går fort nog. Alla dessa kablar – i köket, i sovrummet, på kontoret och så vidare. De trasslar, jag snubblar på dem och de är fula. Nedan kommer några tips hur du kan hantera saken i väntan på att tekniken hinner med.

1. Kabelkanaler

Kabelkanaler finns i olika former beroende på vad du ska använda dem till och vilket utrymme du har. En kan fungera som en slags korg som hänger under skrivbordet, en annan som en självhäftande extra list längs golvet och en tredje för att dölja fula TV-kablar.

2. På skrivbordet

Ett alternativ främst till ovan nämnda korg för att dölja kablar kring skrivbordet är en kabellåda som du stoppar ner grenkontakten och t.ex. mobil- och datorladdare i. Ut från lådan går endast grenkontakten (nära botten) och i ett hål mitt på lådan sticker dina kontakter upp. Den här använder vi hemma och den fungerar bra, enda nackdelen är att vissa kontakter är så höga att locket inte går att stänga.

3. Fäst med kardborreband

Kardborreband går att köpa i olika varianter, både på sådana du kapar själv i önskad längd och de som är speciellt anpassade för kablar. Dessa förhindrar att kablarna inte trasslar, paketerar dem snyggt och gör att de tar mindre plats.

4. Godisfärgat managementsystem

GemklämmaGodisDet finns otroligt många varianter på små prylar som håller kablarna på plats på skrivbordet, i fickan eller vid datorn. Ett exempel på detta är att dra änden på kabeln genom en vanlig gemklämma. Ett annat (och jag erkänner att jag fastnade för namnet) är Cordotz Candy-Colored Management System. Där får du inte bara ett för ögat mycket tilltalande system, det är också tre önskningar på en gång. En liten färggrann ”plupp” som du fäster på grenuttaget med en ikon som visar dess tillhörighet, ett buntband som håller ihop kablarna samt en vinda som buntar ihop kabeln. Onödigt, men snyggt.

5. ”Åttan”

Har du inte tillgång till kardborreband eller andra smarta med kostsamma lösningar kan du fästa ihop dem som en åtta. Enkelt, gratis och i princip lika effektivt. Stick ut pek- och lillfinger och snurra kabeln som en åtta mellan fingrarna. Spara en bit till slutet som nu snurrar runt din åtta och dra sedan igenom en av öglorna. Smidig att förvara, lätt att tvinna upp igen och dessutom kan du använda den även när den är ihopsnurrad om du inte behöver kabellängden. Tydligare instruktion hittar du i videon nedan.

6. Märk dina kablar

Dator, mobil, kamera, skruvdragare och dubbletter av flera av de nyss nämna. För att komma ihåg vilken kabel som hör till vad bör du märka dem, förslagsvis med en Dymo (Dymon är förresten lika het på julklappslistan i år som den var för tre år sedan). Det kan funka även med tejp, men det är dubbelt så klistrigt, hälften så roligt och inte i närheten lika snyggt.

7. Cocoon Grid-it

Denna har jag inte testat än, men det bör komma en recension så småningom. Det är en slags platta med en massa korslagda resårband där du kan fästa olika prylar och kablar som du sedan snyggt och prydligt förvarar i väskan.

För ännu fler tips, googla eller bildgoogla på t.ex. cable management eller cord management.

Annons:

6 tankar om “7 sätt att få kontroll över dina kablar

 1. Bra tips!
  Kan varmt rekommendera Grid-It. Köpte nyligen en till för att komplettera.
  Ett budget tips som du missat är att köra med toalettrullar för att på så sätt få snabb översikt i en låda med massor av kablar (petapixel.com/assets/uploads/2011/10/toiletpaper_mini.jpg). Inte så glamouröst men smart.

  • Kajsa Björn säger:

   Har du en mindre och en större då David eller olika användningsområden för dem?
   Toalettrullar är suveränt och kan användas till mycket – som pyssel, att omsluta presentpapper, för kablar, etc.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>