Säkra dina filer med CrashPlan

Crashplan SecurecopyDet känns som att det finns fler molntjänster för att lagra filer än vad det finns äpplen i mitt äppelträd under sommaren. Dropbox, Box.net, Google Drive, Skydrive, you name it. Även om jag dagligen använder flera av dessa så är det inte där jag själv har valt att lagra mitt allra ”heligaste”, mitt fotobibliotek. Jag har valt CrashPlan, en filbackup-lagringstjänst med fokus på säker lagring och backuphantering. Jag sökte en molntjänst där fokus 1 var säker lagring samtidigt som att det inte skulle vara för dyrt då jag ändå hade över 100GB i bilder. Och mer bilder kommer det att bli så att skala upp i lagringsyta fick heller inte kosta skjortan.

Crashplan RecreateCrashPlan är både prisvärt och enkelt att sätta upp. De har ett specialutvecklat program som du installerar på datorn. I från programmet styr du hur din backuphantering av dina filer ska gå till. Du väljer vilka mappar du vill säkerhetskopiera på datorn och sedan väljer du vilka destinationer (till vart) du vill backuppa filerna. Du kan välja att lagra dina filer på tex en extern hårddisk hemma, på en av dina vänners dator eller CrashPlans egna molntjänst. Det enda som faktiskt kostar pengar är att spara till deras molntjänst, i övrigt är programmet helt gratis att användas.

Crashplan NotifyFörutom att spara filerna på min externa hårddisk ville jag ha mer så jag köpte deras molntjänst. Det tog förvisso nästan 10 dygn totalt sett att flytta över mina 120 GB till deras molntjänst, som troligen har sina servrar någonstans i USA, men väl där har det fungerat utmärkt med de löpande backuper. Det går snabbt, smidigt och körs utan att jag tänker på det. Anledningen till att det tog så lång tid att flytta över filerna första gången var både på en begränsning i överföringshastighet från CrashPlan men mestadels för att jag själv inte hade på min dator hela tiden.

Regelbundet får jag mail med en rapport över den totala mängd backup som gjorts under den gångna perioden vilket gör att jag har kontroll, programmet körs hela tiden i bakgrunden när jag använder datorn, och vill jag komma åt filerna snabbt så har de en enkel app för smartphones. Prislappen för molntjänsten är 5 dollar/månaden (drygt 30 kr) och då får jag obegränsat med lagringsutrymme, det är top notch!

Annons:

2 tankar om “Säkra dina filer med CrashPlan

 1. Jörn Delvert säger:

  Tack för bra artikel.
  Jag använder Crashplan sedan ett år tillbaka och är mycket nöjd med den. T. ex. kan jag var som helst i min mobil få fram ett dokument som jag behöver.
  Jag har dock ett problem med Crashplan som jag inte kunnat ordna hittills. Jag har Windows Live Mail som mailprogram och jag har ingen backup på detta. Jag har inte kunnat få detta att fungera trots att jag försökt få information via Crashplans hemsida.
  Om du har någon idé om detta är du välkommen att maila mig ett förslag.
  Hälsningar
  Jörn Delvert

  • Erik Börjesson säger:

   Hej! Tack för återkopplingen! Jag har tyvärr inte använt CrashPlan för mail backup men jag kollade runt lite och hittade MailStore Home i alla fall verkar funka enligt vad jag kunde läsa för ditt mailprogram. Och det är gratis för privatkonsumering. Du hittar programmet har: http://www.mailstore.com/en/mailstore-home-email-archiving.aspx.

   Förstår att du säkert inte vill ha två olika lösningar men det är kanske värt det om det inte går att lösa med CrashPlan. Lycka till!

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>