Recension: The checklist manifesto

Tycker du checklistor är ointressanta, oanvändbara och tråkiga? Eller är du som jag, en checklistefrälst kryssrutenörd som måste göra en lista för att något någonsin ska bli gjort? Oavsett kommer du ha nytta och nöje av att läsa ”The checklist manifesto” av Atul Gawande.

Gawande är kirurg och fascinerades av ett fall där ett barn nästan drunknat i en iskall sjö. Läkarna lyckades rädda barnet och Gawande undrade vad som var nyckeln till framgången. Det visade sig vara något så enkelt som checklistor.

I ”The checklist manifesto” gräver Gawande djupt i checklistans historia, anatomi och utmaningar. Vi får som läsare veta hur flygindustrin lyckas göra svåra saker enkla med hjälp av checklistor, vi får tips om hur kommunikation och lagarbete förbättras tack vare ett så enkelt verktyg som en checklista.

Boken är både underhållande och lärorik och gav några nya insikter även för mig, som i min enfald trodde att jag behärskade det här med att skriva checklistor.

Så oavsett om du älskar checklistor eller hånar dem kommer du ha nytta och glädje av ”The checklist manifesto”.

Den finns att köpa på Adlibris för 138 kronor. Dessvärre bara på engelska.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>