Ett dåligt råd

VäckarklockaNär man, som vi på Produktivitetsbloggen, fördjupar sig i personlig produktivitet och effektivitet känner man ganska snart igen flera av tipsen och råden. Det handlar om att skaffa goda vanor, skriva upp saker man ska göra, kliva utanför komfortzonen och hitta genvägar i stor och smått.

De flesta av råden är väldigt bra och har hjälpt i alla fall mig att få saker gjorda. Men det finns ett som jag bara ryser när jag hör, som jag tittar snett på med en föraktfull, misstänksam blick. Och om du ursäktar tänkte jag nu ta mig friheten att gnälla ohämmat på produktivitetstipset som får mig att se rött. 

Tipset som höjer min puls brukar i podcaster och blogginlägg formuleras ungefär så här: ”Se till att gå upp lite tidigare. Genom att starta dagen innan resten av familjen vaknat får du några timmar extra till just det du behöver få ur händerna.” Ett mer verklighetsfrånvänt råd har jag nästan svårt att tänka mig.

Om jag som pendlande småbarnsfar skulle försöka tillämpa det rådet skulle min vardag ganska snart sluta i magsår och katastrof. Om jag skulle ha som ambition att få några timmar för mig själv innan resten av familjen vaknar skulle jag behöva gå upp vid tre-snåret. Min familj (och jag) har nämligen en vana att vakna klockan halv sex. Anledningen till den tidiga, men inte helt orimliga morgontimman är inte bara morgonpigga barn som vill hoppa i sängen utan framförallt att jag måste med ett tåg som går vid sex-snåret för att hinna till jobbet i tid.

”Ja, men gå och lägg dig tidigare då”, hör jag dig invända med emfas. OK, låt oss räkna lite timmar. Om jag ska vakna klockan fyra, och samtidigt följa ett annat vanligt produktivitetsråd – att sova minst åtta timmar per natt – blir det till att gå och lägga sig klockan åtta på kvällen. Det vill säga en knapp timme efter att jag kommit hem. Inte rimligt.

Jag tror inte att jag är ensam om att ha mornarna och vardagarna ordnade på det här viset. Snittrestiden till arbetet ökar stadigt och fler och fler blir tvungna att gå upp tidigt för att hinna till jobbet i någon vettig tid. Så rådet att gå upp innan alla andra blir svårare och svårare att följa eftersom alla andra envisas med att gå upp allt tidigare.

Det jag tar med mig från mitt utbrott mot det här enskilda rådet är att alla råd inte passar alla och det här passar inte mig. Men det kanske passar dig?

Vilka produktivitetsråd tycker du är fullkomligt otillämpbara? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Annons:

6 tankar om “Ett dåligt råd

 1. Håller helt med. Har inget direkt värdelöst råd. Men svårigheten med produktivitetsgenren är väl att många råd inte passar rakt av för alla. De måste ju korrigeras och göras till ens egna utifrån person och situation. Om man inte anpassar kanske man misslyckas med det rådet, då är ju risken att vi istället för att vara produktiva sysslar med att leta andra råd för att bli produktiva.

  Om du förstår vad jag menar!

 2. Att lämna tidigare/hämta senare på förskolan för att få tid att handla, städa, träna, vila eller vad det nu kan vara. I många kommuner är det inte ens tillåtet att göra så. Barnen får vara på förskolan medan en jobbar/studerar, plus restid. Det är inte ens ok att gå in på affären på vägen hem och köpa ett paket mjölk, så att hämta en timme senare för att få egentid finns inte ens på kartan.

  • Jo men samtidigt ligger det väl på ens egna samvete. Vi lever ju inte i Stasi-Sverige även om folk ofta är dumma nog att försäga sig.

   Betalar man maxavgift och hög kommunalskatt samtidigt som förskola ändå är öppen så ser jag varken det moraliska eller ekonomiska problemet. Vad vinner samhället på att jag tar omvägen förbi förskolan för att sedan åka till matbutiken.

 3. Johannes Krunegård säger:

  Tack! Skönt att höra att de dåliga råden runnit av dig. Då är de förhoppningsvis de bra som fastnar. :)

 4. Lisa Vermaas säger:

  Å, så väldigt väldigt enig!
  Bra blogginlägg. Jag ska fundera på vilka dåliga råd som har irriterat mig (utöver det som du skrev om) men kanske har de bara runnit av mig och inte fastnat, för jag kommer inte på nåt på rak arm.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>