9 tips för att få morgonmötet att starta i tid

På många arbetsplatser träffas man regelbundet för någon slags avstämning. Ofta ligger dessa möten på morgonen, inte ovanligt att det är på måndagar.

Vi vet alla hur det brukar se ut. Vissa är där tidigt, flera kommer notoriskt sent. När mötet väl kommit igång måste man dra snabbresumé för alla eftersläntrare som i sin tur känner sig nödgade att börja varje inlägg med ”jag vet inte om ni redan pratat om det här”.

Hur ska man komma till bukt med det här? Bloggen Time manegement ninja har 9 tips för att få dagens första möte att verkligen börja i tid.

  1. Börja oavsett vilka som är där. Börja i tid även fast det fattas nyckelpersoner. Beslut fattas av de som dyker upp och ju färre man är desto lättare är det att komma överens.
  2. Var tydlig med när mötet startar. Om du gör punkt 1 fattar folk ganska snabbt att det gäller att vara på plats när mötet börjar.
  3. Vänta inte några minuter ”utifall någon kommer sent”. Varje sekund fyra personer använder för att vänta på en femte är fyra för många.
  4. Välj mötestid med omsorg. Mötestiden ni valt kanske inte är den mest optimala. Bussen några åker till jobbet med kanske kommer för sent för att resenärerna ska hinna till mötet i tid. Testa att skjuta på mötet en halvtimme.
  5. Planera korta möten. Att missa tio minuter av ett tvåtimmarsmöte känns inte lika illa som att missa tio minuter av ett halvtimmasmöte. Att ha långa möten är inget självändamål.
  6. Belöna de som är där. Ge de som kommer först lyxigare mackor, de bästa projekten och mer beröm. (Och framförallt, klaga inte på de som kommer för att folk inte dyker upp. De som inte är där är ju inte där och hör inte din feedback.)
  7. Släpp inte in eftersläntrare. Jag menar inte att de ska få stå utanför och vänta. Men det finns ingen anledning att börja om mötet för varje person som kommer sent.
  8. Förena att komma sist med konsekvenser. Ha som regel att den som kommer sist får föra mötesanteckningar eller städa i ordning efter mötet. En arbetsgrupp jag kom i kontakt med hade som regel att den som kom sent fick köpa godis till alla. Det resulterade i att gruppen alltid hade godis på sina möten. (Bland annat för att folk kom sent eftersom de var och köpte godis)
  9. Bjud bara in de som verkligen behöver vara där. Ju färre som ska ses desto lättare är det att passa tiden. Uteslut de som verkligen inte behöver vara med. (Så får de dessutom tid till att göra andra, kanske viktigare saker.)
Annons: