Veckogenomgång för familjen enligt Bergman

LivspusselFör ett tag sedan skrev Johannes ett blogginlägg om veckogenomgångar för familjen; hur veckovisa samtal kunde räta ut planerings- och prioriteringsfrågetecken till utropstecken.

Vi har också, inspirerade av familjen Krunegård, infört veckogenomgångar hemma. Dock har vi valt ett annat angreppssätt än Johannes och hans fru och fokuserat mer på mjuka aspekter som välmående och känslor, även om vi också självklart pratar kalender till viss del.

De positiva sakerna vi upplever med veckoavstämningarna är många. Vi är grymt nöjda med att vi tog till oss vanan och har inga som helst planer på att överge den.

Förutom att uppdatera varandra om rent praktiska saker och säkerställa att våra scheman är synkroniserade ger det fantastiska möjligheter att lära oss saker om varandra och förstå i vilket läge den andra är. Att investera 30 minuter i veckan (0,7 procent av vaken icke-arbetstid) på att få vår relation att flyta ännu bättre har gett friktionsminskning och näst intill eliminerat kalenderkrockar.

Vår agenda med kommentarer kring respektive punkt hittar du nedan.

1. Hur mår du?

Avstämning av fysisk och mental status. Normalsvaret är ”bra”, följt av viss fördjupning, men ibland finns det behov av att prata om vad som inte är eller känns bra.

2. Vad tänker du på?

Vad ligger högt uppe i medvetandehögen? Vi har ingen restriktion på hur många saker man kan ta upp här eller vilken tidshorisont tankarna har.

3. Vad var bäst sedan förra veckoavstämningen?

Precis vad det låter som. Vad var våra respektive höjdpunkter från förra veckan? Jobb, privat, tillsammans eller enskilt spelar ingen roll.

4. Vad händer kommande 7-14d?

Här tittar vi i våra gemensamma och individuella kalendrar och pratar om vad som komma skall under de närmaste två veckorna. Vem är borta när, vilka dagar lagar och äter vi middag tillsammans hemma och ska vi verkligen gå på den där festen nästa fredag?

5. Uppdatera förbättringstavlan i Trello

Vi har en gemensam att göra-lista i Trello med saker som rör hemmet, exempelvis att köpa en måttsats, städa bokhyllorna eller reparera den droppande kranen. Under den här punkten tittar vi på listan och bestämmer vem som ska göra vad till nästa vecka, eller om vi just nu ska lägga vår tid på andra saker.

6. Framtida kulkontoutnyttjande

Varje månad stoppar vi undan någon hundralapp var, öronmärkt för roliga saker. Vi turas om att bestämma vad pengarna ska användas till och under den här punkten pratar vi om vad budgeten är och vems tur det är att välja aktivitet. Målet är att vi ska lyckas göra något kul tillsammans regelbundet och att prata om det varje vecka är knuffen vi behöver för att något faktiskt ska hända.

7. Relationsreflektion över bra saker

Vad har varit bra i vår relation under den gångna veckan? Här får man inte ta upp sådant som kunde varit bättre utan fokus ligger på positiva saker – men rätt ofta handlar reflektionen om hur vi lyckats lösa tidigare problem eller konflikter. Pratar vi då aldrig om mindre bra saker? Jo, men under veckan, i anslutning till när de händer.

8. Övrigt

Har vi något annat att prata om när vi ändå har varandras uppmärksamhet?

 

Veckoavstämningen tar 20-30 minuter för oss att göra och vi har den vanligtvis med en kopp kaffe efter frukost på söndagarna. Ursprungligen hade vi avstämning på söndag kväll, men vi märkte att om det var ångestframkallande saker som dök upp i ”vad tänker du på”-punkten kunde det förstöra kvällen eller till och med nattsömnen. När vi i stället körde tidigare under dagen minskade risken för detta.

Att ha en sådan här pass omfattande och strukturerad agenda funkar bra för oss och är ett arbetssätt som vi utvecklat och förfinat under ett halvår. Ta gärna inspiration från vår agenda om du vill, men hitta ert eget sätt att göra detta på. Var inte rädda för att testa, misslyckas och justera.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>