#117: GTD och kopplingen mellan projekt och åtgärder

Projekt är i GTD-filosofin en serie åtgärder som tillsammans syftar till att nå ett önskat utfall, ofta på en lite längre horisont. Filosofin förespråkar att du ska ha en lista över de projekt du har i arbete, men varför?

Johannes och Daniel har även denna vecka Stefan och Kristofer som gäster och försöker besvara just den frågan.

Längd: 14:54

Läs mer:

Lyssna här:

 

Ladda hem: GTD och kopplingen mellan projekt och åtgärder

Prenumerera på podcasten via följande RSS-flöde: https://www.produktivitetsbloggen.se/kategori/podcast/feed/, eller genom iTunes.

Signaturmelodin är Rythme Gitan av Latché Swing.
<< #116: GTD och sammanhang#118: Hur uppnår man jämn arbetsbelastning? >>
Annons:

5 tankar om “#117: GTD och kopplingen mellan projekt och åtgärder

 1. Jag arbetar nästan alltid med flera kommersiella projekt i mitt arbetsliv. Där tycker jag att det är ganska enkelt att arbeta med genomgångar för att identifiera nästa steg och vilka projekt jag väntar på andra. Jag arbetar också väldigt mycket med LEAN och undrar ifall ni har några tankar och erfarenhet om hur GTD och LEAN synkar med varandra, dvs hur kan GTD lyfta LEAN och vice versa?

   • Ber om ursäkt att svaret fallit mellan stolarna. Sorry Carl.

    Som jag ser det finns det ingen konflikt mellan GTD och Lean då de i mångt och mycket rör olika arenor. GTD för den personliga produktiviteten och säkerställandet att du lägger energi på rätt saker, Lean för att göra organisationen lite bättre varje dag och minska slöserier som hindrar ett flödeseffektivt arbete.

    Om de kan lyfta varandra? Mjo. Daglig styrning och rotorsaksanalys från leantänket kan absolut vara överförbart till GTD-vardagen och nästa åtgärd/önskat läge går utmärkt att applicera på förbättringsarbete. Det kanske är att söka långt efter synergier, men i mitt tycke räcker det rätt långt att de inte alls krockar utan kan bidra till en bättre vardag för mig – om än på olika sätt.

    • Vackert Daniel, tack.
     Jag förstår att ”det faller mellan stolarna” ibland (i alla fall ;-).

     Passar på att tacka för era poddar. Lyssnar igenom en efter en.

     mvh
     Niclas

 2. Vad roligt att höra GTD-diskussioner på svenska, det har jag saknat!

  När ni använder era digitala verktyg – anger ni alltså alltid både projekt och kontext för varje aktivitet? För hur jag än vänder och vrider på det, är min slutsats att man måste ange både projekt och kontext i fall det ska vara spårbart åt båda håll – oavsett vilket digitalt verktyg man använder.
  Och använder man papper, så tar det en hel del tid att gå igenom projekten och se om det finns ett ”nästa steg” på kontextlistorna för varje projekt.

  Det var ett tag sedan jag ställde frågan. Numera skippar jag ofta kontextlistorna till förmån för målbaserade, eller tidsbaserade listor. Därmed slipper jag ange både projekt och kontext. Jag upplevde att kontextlistorna blev en slags omväg . I stället skriver jag uppgifterna på en målbaserad lista, dvs en lista för respektive projekt.

  På veckogenomgången behöver jag därmed aldrig kolla om det finns ett ”nästa steg”. I stället ser jag löpande att ”nästa steg” finns med på min målbaserade lista. Listan blir tom när projektet är klart, och aldrig innan dess :-).

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>