Personal Brain: hjärnan utanför din kropp

Vad sägs om att kunna skriva ner tankegångarna och associationerna i din hjärna och spara dem i din dator? Vad sägs om att kunna knyta dokument till de enskilda tankarna? Och att kunna spara och visualisera stora mängder data på det sättet? Allt detta och mycket mer får du om du använder Personal Brain.

Personal Brain är ett mindmapprogram som tillåter dig att inte bara ordna tankarna hierarkiskt (som i en traditionell mindmap) utan du kan också knyta ihop tankar genom tankesprång (jump thought). Många tankar följer logiskt på varandra och passar in ett vanligt hierarkiskt förälder-barn-mönstret men kanske en viss tanke får dig att associera till en annan tanke som mer är som en långväga kusin? Då passar ett tankesprång fint för kopplingen mellan dem.

Olika typer av kopplingar i Personal Brain

Den mänskliga hjärnan gör hela tiden sådana tankesprång, därav namnet Personal Brain.

När man jobbar i sin hjärna/sitt projekt så klickar man på den tanken man vill aktivera och den centraliseras omedelbart. För att lättare hitta tillbaka till den tanken man nyss var på sparas alla de senaste tankarna man har aktiverat. Att söka efter en specifik tanke går snabbt via en sökruta som finns lättåtkomlig. När man vill koppla ihop tankar kan man antingen dra en länk mellan dem. Om man inte ser båda tankarna samtidigt på skärmen så drar man ut en länk från den tanken man ser och får då upp en sökruta där man skriver några bokstäver i tanken man vill koppla till. Sökresultaten kommer fram snabbt och medan man skriver. Smidigt!

Om du hellre jobbar först i ett annat program, till exempel word, så går det fint att skriva en disposition i word och därefter importera den till Personal Brain. Till dina tankar kan du sen knyta dokument, länkar till webbsidor, länkar till mappar på datorn med mera.

Du kan också tagga dina tankar och du kan skapa ”tanketyper” och ”länktyper”. Dessa egenskaper är sökbara och gör att du snabbt hittar det du letar efter. Det går också att ändra utseendet på en viss tanketyp eller en viss länktyp, så att till exempel de tankar som är en person visas med en streckgubbe som symbol, eller att den länk som anger ett chef-anställd-förhållande har en viss färg och tjocklek

Det finns också en ”cloud service” som gör att du kan synka dina tankar och få tillgång till dem på mer än en dator.

Finns det något negativt?

Enligt mig är Personal Brain inte ett speciellt vackert program. Trots att man kan ändra färger, storlek på text, ikoner och andra utseendefaktorer så är det svårt att få det att se riktigt professionellt ut.

Inställningsmöjligheterna kan också nästan verka allt för stora och jag skulle kunna fastna i att ordna med dessa istället för att verkligen använda programmet (kanske egentligen ingen nackdel för programmet alltså, utan mer en av mina sämre sidor…!).

I dessa tider av en-dollars-appar och små gratisprogram upplever jag det också som ett dyrt program. Det finns en gratisversion men den är väldigt begränsad. För att få möjlighet till alla olika inställningar, filtyper och andra finesser måste man betala 219 dollar. Om man dessutom vill ha cloud sync-möjligheten är priset istället 299 dollar (för det första året och därefter 159 dollar per år).

Fördelar

  • plats för oändligt många tankar
  • många inställningsmöjligheter
  • associativa tankesprång
  • kraftfull sökfunktion
  • finns till mac/Windows/Linux
  • lättnavigerat

Nackdelar

  • dyrt
  • många inställningsmöjligheter
  • inte speciellt snyggt
Annons:

2 tankar om “Personal Brain: hjärnan utanför din kropp

  1. Hade ett program med exakt samma koncept till Windows 98 (tror jag det var). Faktum är att jag känner igen det så väl att jag undrar om det inte kan ha varit version 1 av det där programmet. Ser att företaget grundades 1998. Undrade vart det tog vägen, men tänkte att det kanske kördes över av vanliga mindmapping-program.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>