Kvinnor bäst på att göra-listor

Att göra-listaNio av tio kvinnor i åldersspannet 30—49 år använder att göra-listor. Det gör dem till de ivrigaste listskrivarna. Det visar en SIFO-undersökning som Produktivitetsbloggen låtit göra. Sämst på att skriva listor är män över 65 år där nästan 40 procent uppger att de inte använder en att göra-lista.

Ålder - Kvinna

Ålder - Man

Var femte svensk, eller 22 procent, använder sig inte av att göra-listor alls. Det är vanligare att använda sig av en att göra-lista hemma än på jobbet. Två av tre svarade att de använder sig av en att göra-lista privat medan bara hälften använder en på jobbet.

Totalt

 

Skillnaden mellan olika landsändar är också stor. I Malmö-området saknar 17 procent en att göra-lista medan hela 32 procent i norra Mellansverige, alltså Värmland, Dalarna och Gävleborg, saknar ordning på vad de har att göra.

Region

 

— Allt för många går omkring och försöker hålla saker i huvudet. Att skriva ner det du ska göra kan låta som ett trivialt tips men är det första steget mot att få bättre kontroll över vardagen säger Johannes Krunegård, redaktör på Produktivitetsbloggen.

Mängden information vi utsätts för och antal beslut vi måste ta ökar varje dag och den belastningen kan lätt leda till både stress och oro. Att skriva ned det man behöver komma ihåg på en att göra-lista leder till ökad kontroll och överblick. Genom att parkera uppgifter på det sättet får dessutom hjärnan möjlighet att slappna av och fokusera på annat än att exempelvis komma ihåg att handla kattmat.

— Många upplever att de inte har tillräcklig kontroll över sin vardag. Därför har vi på Produktivitetsbloggen sedan 2011 tipsat, guidat och inspirerat om allt som har med vardagseffektivitet att göra säger Johannes Krunegård.

SIFO-undersökningen genomfördes mellan den 8:e och 14:e juni. 1 000 personer besvarade frågan “Använder du just nu att göra-listor?”

Annons: