Förbered återkomsten efter semestern

För väldigt många tar det en dryg vecka att varva ned för semester och samtidigt ytterligare en vecka att varva upp igen inför att börja jobba. Detta innebär att två av de välförtjänta semesterveckorna redan till viss del naggats i kanten istället för att fokuset legat på skön vila eller roliga aktiviteter. Här kommer några tips för att minska det slöseriet.

1. Genomför en extra lång veckogenomgång
Boka upp en tid i kalendern veckan innan semesterstart för förberedelse inför återkomsten. Gå igenom dina listor så att punkterna är tydliga och lättförståeliga så att du en månad senare snabbt och lätt kommer in i vad det är som ska göras.

2. Städa skrivbordet, sätt autosvar på e-post och telefon

3. Planera för ”nästa vecka”
Planera för första veckan efter semestern som om det vore din nästa vecka. Vad skulle du ha gjort om semestern inte fanns? Vilka möten behöver du boka eller närvara på? Vilka leveranser har du? Vilka nya projekt ska sättas igång? Vem behöver du ringa? Tänk igenom hur önskescenariot skulle se ut då du nollställd och utvilad är tillbaka, och verkställ det.

4. Riskanalys
Förbered dig på vad du kan möta, en form av riskanalys. Vad kan ha hänt som du behöver ta tag i?

5. Delegera
Jobbar du på en arbetsplats där företaget jobbar vidare även om du är borta? Delegera i så fall uppgifter som du skulle ha gjort om du varit där, och förbered kollegorna på vad som kan dyka upp.

6. Mjukstart
Fundera på att göra en mjukstart i form av kortare dagar eller en kortare vecka, tex. att starta mitt i veckan.

7. Mikrosemester
Boka in mikrosemestrar under hösten så att du har något att se framemot, det höjer energinivån.

8. Sista semesterveckan:

  • Smygläs lite mail och rensa bort oviktigt, det kan minska såväl stressen att komma tillbaka som förvirringen när du väl är på plats
  • Börja stiga upp i tid (åtminstone steg för steg) så att chocken inte blir lika stor den morgon väckarklockan ringer. Att börja stiga upp i tid brukar fungera bättre än att försöka börja lägga sig tidigare på kvällen – då kan det vara svårt att somna.
  • Fokusera på det som framkallar glädje – vad ska bli roligt med att komma tillbaka? Vilka kollegor får du träffa igen? Sätt ett spännande mål för hösten.

Den mentala förberedelsen är minst lika viktigt som den praktiska. När hjärnan inte vet vad som ska hända lägger den mycket energi på att fundera över det och det är därför det är så viktigt att tänka igenom hur du skulle vilja ha det samt hur du lättast blir effektiv när du är tillbaka. Personligen behöver jag vara uppbokad och mer eller mindre kastas tillbaka in i matchen, därför ser jag till att boka upp möten i kalendern – antingen med mig själv (med agenda förstås) eller med andra.

Slutligen – stressa inte för mycket. Lyckas du med hälften av ovanstående punkter har du kanske kommit en bit på vägen och kan vara nöjd med dig själv. Själv siktar jag på att beta av hela listan, men inser att några genvägar troligen är att förvänta mig av mig själv.

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>