Flextid – är det så bra egentligen?

Har du flextid på ditt jobb? Mår du bättre eller sämre av flexibla arbetstider, om du tänker efter?

Det naturliga svaret för många är att flextid förenklar livspusslet och därmed gör oss gladare av friheten som ges. Men kan det finnas en möjlighet att flextid faktiskt får oss att må sämre? Låt oss se vad olika undersökningar säger om detta.

Flextid leder till utbrändhet säger en undersökning av Brandscript Ltd. från 2004 som presenterades på DN Debatt. Genom att arbeta när som helst ökar den totala arbetstiden vilket i sin tur anses leda till ohälsa. Ökningen i arbetstid beror på att det då blivit godkänt att jobba på kvällar och helger men fortfarande inte helt accepterat att ta en eftermiddag fri för exempelvis biobesök. Detta grundar sig på att jobbet är av en karaktär som kan utföras när som helst och var som helst.

Flextid är bra för hälsan säger en undersökning från år 2011 med 2000 stycken skiftarbetare. Enligt undersökningen är personer som kan påverka sin arbetstid betydligt nöjdare med balansen mellan arbete och privatliv. Flextid anses ge utrymme för att hantera krångel med lämning på dagis och liknande problem. Notera att detta baseras på en karaktär av jobb som inte kan tas med hem och därmed uppstår inte samma övertidsproblematik som i undersökningen ovan från 2004.

Slutligen finns det en uppsats från Lunds universitet år 2012 där en enkät skickades ut till anställda på ett industriföretag. Enligt den undersökningen kunde inget samband ses mellan flexibla arbetstider och balansen mellan arbete och privatliv.

Min slutsats av dessa undersökningar är följande:

  • Om du kan ta med dig jobbet hem så mår du sämre av flexibla arbetstider
  • Om du inte kan ta med dig jobbet hem så mår du bättre av flexibla arbetstider

Kan detta stämma? Vad anser du om flextid? Är det bra eller dåligt?

Annons:

En tanke om “Flextid – är det så bra egentligen?

  1. Jag tror vi kan dela in oss i två grupper här. Vi som älskar vårt arbete och ser det som en viktig del av vårt liv och de som ”bara” går till jobbet. Överlag tror jag många människor är känsliga (den senare gruppen). Andra faktorer som förvärrar är smartphones med jobbmailen inlaggd. Dvs 24/7 tillgänglighet.

    Dock så tycker jag om det.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>