Är målet att komma bort eller att komma fram?

Oavsett om du ska städa garaget, renovera badrummet eller avsluta ett tre år långt projekt på jobbet så går det alltid lättare med en tydlig målsättning. Vi har tidigare skrivit om att SMARTa mål kan hjälpa dig på vägen men det finns en aspekt till som man bör tänka på: handlar målet om att komma ifrån någonting eller till någonting?

  • Exempel 1:
    Innan gästerna kommer vill du ha ett rent och fint hem. Du vill åtminstone inte att det skall vara stökigt och av denna orsak börjar du städa. När du har städat i 15 minuter så känner du att ”nu är det tillräckligt fint” och nöjer dig där. Din målsättning var att komma bort från stökigheten vilket uppnåddes.
  • Exempel 2:
    Innan gästerna kommer vill du ha ett rent och fint hem. Du bestämmer dig för att alla synliga saker i hemmet ska ligga på rätt ställe, dammråttorna uppsugna och alla ytor skinande rena. När du bockat av dessa tre punkter nöjer du dig. Din målsättning var i detta fall att nå ett rent hem vilket uppnåddes.

Detta är två exempel på städmål och du uppnådde målen i båda fallen, men exempel 2 handlar om att komma till någonting istället för att komma bort från någonting (som i exempel 1). Målsättning enligt exempel 2 ovan är oftast effektivare och gör att du går hela vägen fram istället för att nöja dig när du kommit tillräckligt långt bort från det du flyr från. I ovanstående fall blir hemmet troligtvis mycket renare.

Fler exempel är:

Bort från något Till något
Spara pengar för att komma bort från snökaoset Spara pengar för en utpekad drömresa
Gå ner i vikt såpass mycket att du kan köpa tightare byxor Komma in i de där gamla tighta jeansen i garderoben
Skaffa ett annat jobb så att du blir av med din jobbiga chef Skaffa det där drömjobbet som du alltid velat ha

Vilka mål har du att uppfylla denna vecka? Handlar dina mål om att gå ifrån någonting eller om att gå till någonting?

Annons:

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>